Aanpassingen aan het gebouw

Lex Bekker, bestuurslid en voorzitter van de Visiewerkgroep, informeert u met onderstaande bijdrage over de voortgang met betrekking tot de verduurzaming van het gebouw van De Luchte:

Dakdekkersbedrijf Foppen gaat deze maand aan de slag met de isolatie van het dak en er worden aansluitend zonnepanelen geplaatst door Sunforce Duurzame Energie Techniek. De zonnepanelen worden gekoppeld aan ons interne elektriciteitsnet én aan dat van Liander. Op momenten dat de zonnepanelen meer stroom opwekken dan we nodig hebben, wordt het overschot aan Vattenfall, onze energieleveran-cier, teruggeleverd. Dit betekent dat er in en bij onze verdeelkast de goede verbindingen moeten worden aangelegd. Daarbij hoort ook een transformator, die buiten het gebouw in een eigen behuizing wordt geplaatst.

De werkzaamheden aan het dak zullen tot gevolg hebben dat met name de bovenste verdieping veel beter geïsoleerd zal zijn. Dit betekent dat in de koudere maanden het energieverbruik flink omlaag zal gaan, terwijl in de zomer de temperaturen in ons gebouw minder hoog zullen oplopen.

De circa 550 zonnepanelen zullen in eerste instantie veel stroom leveren aan Vattenfall. Later, als we overgaan van gasverwarming naar verwarming door middel van warmtepompen, zullen we de meeste stroom die we met de zonnepanelen opwekken, zelf gebruiken.

Inmiddels zijn de eerste contacten gelegd met een aannemer. Deze wordt belast met de isolatie van de buitengevels. In het vakjargon zegt men dat de aannemer de buitengevels gaat ‘opdikken’, wat zal leiden tot een veel betere isolatie. De isolatiepanelen zouden afgewerkt kunnen worden met een stuclaag, maar er zijn ook andere mogelijkheden, bijvoorbeeld steenstrips. Het is nu nog te vroeg om hier iets over te zeggen. Hoe het gebouw er over twee jaar uit zal zien, is nu dus nog de vraag.

De werkzaamheden aan de gevel zijn gepland in de periode 2021/2022 en aansluitend (in 2022 / 2023) wordt de energievoorziening aangepast: we ‘gaan van het gas af’. Daarna wordt ook de ventilatie aangepakt.

Rond 2025 zal er inwendig en uitwendig veel met onze serviceflat zijn gebeurd: het gebouw zal veel energiezuiniger zijn terwijl er ook mogelijk-heden zijn het aanzien wat ‘op te pimpen’.

Planning dakisolatie werkzaamheden

Op maandag 12 april start Dakdekkersbedrijf Foppen met de dakwerkzaamheden op het pand van De Luchte.Ter voorbereiding worden op vrijdag 9 april de vier (nieuwe) parkeerplaatsen voor de kantine afgezet. Gedurende de werkzaamheden komt op deze plaatsen een lift, een afvalbak en ander werkmateriaal te staan.

Routing van de werkzaamheden

De werkzaamheden beginnen bij de linker-vleugel, daarna volgt de kleine zijvleugel, hierna de middenvleugel en als laatste de rechtervleugel (vleugel met uitzicht op de vijver).

Het wordt een omvangrijke operatie, die 2 tot 3 maanden in beslag zal nemen en waarbij alles staat of valt met het weer. Bij regen of regenachtig weer kan er niet worden gewerkt, omdat we dan lekkages kunnen krijgen.

Uitvoering van de werkzaamheden

De werkzaamheden beginnen met het afzuigen van het grind. Daarna worden de oude dakbedekking en isolatie verwijderd en wordt de ondergrond schoon en spijkervrij gemaakt. Hierna wordt het dak voorzien van 14 cm dikke isolatieplaten waarop een 2-laags dakbedekking wordt aangebracht. De eerste laag dakbedekking wordt mechanisch vastgezet op de betonnen ondergrond. De toplaag wordt daarop gebrand.