Hoe ervaren de bewoners Serviceflat De Luchte zelf?

Als u kiest voor wonen in onze serviceflat, kiest u voor zelfstandig wonen in combinatie met de voordelen van zowel collectief als verzorgd wonen. Aan de hand van  getuigenissen laten we u kennismaken met de ervaringen van onze bewoners.

Liesbeth HoussartLiesbeth Houssart

‘Ik doe overal aan mee!’

Eind 2022 ben ik in De Luchte komen wonen. Sindsdien is het mijn thuis en doe ik mee aan alle activiteiten die worden georganiseerd. Zo loopt ze elke woensdagmorgen mee met de wandelclub. Onderweg wordt er ergens een kopje koffie gedronken om daarna met elkaar weer naar huis te wandelen.

‘Ik geniet van elk moment en maak een praatje met iedereen. Wonen in De Luchte is gezellig en als je wilt is contact zo gemaakt.’

De personenalarmering heb ik nog nooit hoeven gebruiken, maar ik kan mij voorstellen dat daar in de toekomst misschien verandering in komt. Afgelopen jaar bestond Serviceflat De Luchte 50 jaar en dat is gevierd. Door verschillende bewoners is er een heuse feestweek georganiseerd, het was geweldig!

Peter van der PeetPeter van der Peet

‘De Luchte is zorgeloos wonen.’

Medio 2022 ben ik naar De Luchte verhuisd. Mijn zus woonde hier toen al enkele jaren. Na een wandelongelukje ben ik tot het inzicht gekomen dat het een mooi moment was om de overstap te maken.

Een groot voordeel van wonen in De Luchte is volgens Peter: plezierig kunnen wonen zonder zorgen om het huis. Ik hoef mij niet meer druk te maken over zaken als: wanneer moeten de kozijnen weer in de lak en is mijn cv-ketel aan vervanging toe.

Ik ga naar verschillende activiteiten binnen De Luchte, zoals de biljart- en de schaakclub. Ik ken veel mensen binnen het huis. Sommige mensen doen overal aan mee, anderen zie je nooit. Ik zou ze graag leren kennen, maar als zij hier geen zin in hebben, ook helemaal prima natuurlijk. Er ligt geen druk op, iedereen moet doen waar hij of zij blij van wordt. Ik ga nog elke donderdag bowlen met vrienden en ik ga vaak mijn boodschappen doen in Spaarndam, het dorp waar ik gewoond heb. Mocht het bowlen ooit ophouden dan ga ik op donderdagavond gezellig naar de klaverjas in De Luchte.

Audrey van der BeldtAudrey van der Beldt

‘Je komt nooit thuis in een leeg huis.’

Heerlijk als je een avondje weg bent geweest en je komt binnenlopen, dat iemand je begroet. Ook is het heel fijn dat er altijd hulp in de buurt is, laatst deed mijn televisie het niet en is een medewerker van De Luchte even meegelopen naar mijn appartement.

Ik maak nog geen gebruik van de maaltijd- en was service maar het is een hele prettige gedacht dat als ik dat nodig heb in de toekomst, ik daar gebruik van kan maken. Ik vind het nu nog veel te leuk om te koken.

Ik kwam de eerste keer om te kijken bij een appartement. Ik zag de tuin, bekeek de woning en was verkocht. Ik zei tegen mijn dochter, dit is het! Ik woon hier nog steeds met heel veel plezier. De woonkamer is royaal, de keuken is heel prettig. Het team van De Luchte is ook top.

Manna KwekkeboomManna Kwekkeboom

‘Ik heb het mooiste plekje van de wereld.’

Vijf jaar woon ik hier al. Ik heb mij ingeschreven en wilde direct komen wonen. Ik werd verliefd op het groene uitzicht vanuit mijn appartement. Natuurlijk moest ik veel spullen wegdoen, omdat ik uit een grote woning kwam. Maar ik ben bewust over zaken na gaan denken als kastruimte en heb speciaal een kast op maat laten maken.

‘Er is geen sociale controle, iedereen neemt de privacy van een ander in acht.’

Ik geniet ook erg op mijn appartement, daardoor heb ik soms ook niet de toestanden van andere mensen nodig. Dan heb ik het heerlijk met mijzelf in de natuur. Naast De Luchte heb ik nog een actief leven met vrienden en verschillende hobby’s buitenshuis. Ik heb nooit spijt gehad van mijn beslissing om in De Luchte te komen wonen.

Jan en Mary van RixelJan en Mary van Rixel

‘Nog samen verhuizen, we hebben geen spijt van onze beslissing.’

Begin 2023 zijn wij hier komen wonen. Wij komen uit een appartement maar alsnog moesten wij veel spullen wegdoen. De omgeving kenden wij goed en we hebben een fijn twee kamerappartement op de begane grond. Met z’n tweeën is het ook prima te doen, je moet elkaar wel lief vinden.

Met kerst doen we altijd een ‘walking dinner’ met de familie. Elke maaltijdgang bij een ander familielid. Ze zijn afgelopen kerst allemaal bij ons geweest voor de amuse, daarna weer door voor de volgende gang, hartstikke gezellig.

Alle activiteiten worden door de bewoners georganiseerd, De Luchte faciliteert. Er is ruimte voor eigen inbreng en er wordt steeds vaker een lunch of themamaaltijd georganiseerd. Laatst was er bijvoorbeeld een stamppotten maaltijd, we hebben lekker gegeten en het was erg gezellig met elkaar.