‘Wij zijn blij met de steun van ‘het huis’’

De TuingroepEmmelien Jaggar (78), Heleen Anema (84) en Anneke Rings (85) wonen alle drie in Serviceflat De Luchte in Driehuis. Met elkaar delen ze de liefde voor tuinieren en ze zijn dan ook blij met de twee gedeeltes van de tuin, die ze mogen beplanten en bijhouden. Nu, met het mooie weer op komst, kunnen de dames weer volop van de tuin genieten.

Fijne samenwerking bewoners

“Het is eigenlijk bij toeval ontstaan”, aldus Heleen. “Zo’n jaar of drie geleden stonden er allemaal van die bosjes in de tuin en daar ben ik op een gegeven moment het onkruid tussenuit gaan halen. Toen ik aan Margreet Vink, onze directeur, vroeg of al die bosjes weg mochten, reageerde zij geweldig door te zeggen dat dat goed was. In het voorjaar daarop is alle beplanting met een graafmachine weggehaald.” Toen Anneke, die vanaf drie hoog altijd alle activiteiten in en om de tuin goed had kunnen volgen, een praatje met Heleen ging maken, bleek dat Heleen haar hulp zeer goed kon gebruiken. Het was het begin van de fijne samenwerking die de dames nu met elkaar hebben.

Wilde tuin met veel zaaigoed

Er werden vervolgens planten geplaatst en het jaar daarop werden er door ‘het huis’ vijf fruitbomen aangeboden en door de tuinman geplaatst. Ook de houtsnippers voor de paden kwamen van De Luchte. Anno 2019 is dit gedeelte van de tuin verworden tot een wilde tuin met veel zaaigoed om bijen, vlinders en vogels (puttertjes die van distels houden) aan te trekken. Heleen: “We vinden het alle drie heel leuk en stimulerend dat bewoners van De Luchte en mensen die langswandelen met hun hond ons veel positieve reacties geven.” Anneke en ook Emmelien, die ‘de Tuingroep’ inmiddels is komen versterken, stemmen daar enthousiast mee in.

‘Kijk tuin’ met beelden

Emmelien, die vanuit Engeland in De Luchte is terechtgekomen, heeft haar hele leven veel getuinierd. “Voordat ik hier kwam, heb ik aan Margreet gevraagd of ik ook mijn tuinbeelden mee mocht nemen. En dat mocht. We hebben toen een mooi plekje voor de beelden gezocht.” Op het stuk tuin dat zij bijhoudt, staat een van haar beelden. “Het is een echte ‘kijk tuin’ en net weer even anders dan het gedeelte van de tuin dat Heleen en Anneke bijhouden.” De drie dames hebben met elkaar gemeen dat ze zelf de beplanting voor ‘hun tuin’ kopen. Anneke heeft daarbij het geluk dat ze planten heeft kunnen halen uit de tuin van haar huis in Driehuis, waar zij vanaf 1961 woonde. “Wij woonden tegenover het station en mijn dochter woont er nu.”

Welkom bij de Tuingroep

Naast de fraaie tuin zijn Emmelien, Heleen en Anneke zeer te spreken over het vrije uitzicht, de prachtige omgeving en de rust die ze in De Luchte ervaren. “Als je als bewoner gewoon lekker je gang wilt gaan, doe je dat. En als je op zoek bent naar gezelligheid, dan is die er ook altijd”, aldus Emmelien. Anneke wil graag nog even kwijt dat toekomstige bewoners van De Luchte altijd van harte welkom zijn om zich bij de Tuingroep aan te sluiten. Goed om te weten.